Přejít k hlavnímu obsahu
Ilustrační obrázek opravy budov a solární panely
Od Jiří Koželouh
2.11.2022 22:49

Drahý zemní plyn a obavy z jeho nedostatku v důsledku Putinovy invaze na Ukrajinu a energetické války, kterou vede Rusko přímo proti Evropské unii, ženou ceny energií prudce vzhůru. Zároveň český stát dlouhodobě zanedbával úspory energií či náhradu drahých fosilních paliv obnovitelnými zdroji a neřešil narůstající krizi bydlení. Mnoha lidem hrozí finanční tíseň a zvyšuje se riziko ztráty bydlení. Proto Hnutí DUHA navrhlo, aby sociální a ekologické organizace spojily své síly, pomohly lidem s cenami energií a společně prosadily systémová řešení proti energetické chudobě a pro dostupné energeticky efektivní bydlení.

Koalici tvoří Platforma pro sociální bydlení sdružující více než stovku organizací ze sociální oblasti, iniciativa Za bydlení, Hnutí DUHA, Re-set, Platforma pro sociálně-ekologickou transformaci, Greenpeace ČR, Centrum pro dopravu a energetiku, Limity jsme my a studentské hnutí Fridays for Future. V rámci kampaně, kterou jsme nazvali „Energie lidem“, napřímo pomáháme lidem aktuálně postiženým energetickou krizí a nabízíme praktické rady, jak lze ušetřit energii či získat kompenzace od státu. 

Pro informování veřejnosti o možnostech rychlých úspor a kompenzací neúnosných účtů u ohrožených domácností slouží tištěná brožura a webová stránka https://energielidem.cz. Expertní podklady zpracovali odborníci na sociální pomoc Platformy pro sociální bydlení a energetičtí experti Hnutí DUHA. Budeme také mobilizovat dobrovolníky a dobrovolnice a organizovat svépomocné skupiny, které budou ve svém sousedství dělat úpravy na domech tak, aby unikalo méně tepla a snižovala se spotřeba, například izolováním starých oken nebo půdních prostor. Dobrovolníci a dobrovolnice budou také informovat o možnostech dostupné státní podpory, aby se ji lidé, kteří na ni mají nárok, nebáli využít.

Nezůstaneme však jen u přímé pomoci. Prosazujeme systémová opatření, která zajistí dostupné a sociální bydlení, mimo jiné sociální slevu z energií pro domácnosti ohrožené energetickou chudobou, zákon o podpoře bydlení či ochranu nájemníků a nájemnic. 

Zároveň prosazujeme systematickou podporu zateplování domů a instalaci solárních panelů či komunitního sdílení čistých lokálních energií, které budou dostupné i pro nízkopříjmové domácnosti. Takové investice může Česko pokrýt z fondů Evropské unie a z výnosů emisních povolenek, a navíc se do veřejných rozpočtů rychle vrátí díky rozvoji strojírenství, stavebnictví, úspoře na provozních nákladech i kompenzacích za drahé energie.

A první úspěchy se dostavují. Velmi potřebný příspěvek na bydlení se zvýší, aby odpovídal aktuálním zvýšeným nákladům na bydlení. Nadále však sociální organizace prosazují, aby zvyšování bylo průběžné, a hlavně aby se odstranila zbytečná administrativa. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková vyhlásila, že uvolní peníze na zateplování domů a solární střechy pro nízkopříjmové domácnosti. Nyní budeme hlídat, aby podmínky programů byly opravdu pro všechny a nezůstalo jen u proklamací. Také ministr Jozef Síkela přijal výzvu zavést v Česku komunitní energetiku a sdílení elektřiny. A my budeme usilovat o to, aby změna zákona byla opravdu užitečná a komunitní energetika začala fungovat v praxi.

Každý z nás může srazit svoji spotřebu energie, a tím i účty. Mnoho lidí může využít i jednoduché úpravy v domě či bytě, které dále sníží plýtvání. Není také vůbec hanba přihlásit se v této extrémní situaci o finanční pomoc od státu. Hlavní odpovědnost však nese stát, který musí řešit problém systémově: dát možnost zbavit se závislosti na fosilních palivech všem, i těm nejchudším. Prostě Energie lidem! Ať zimu zvládem s klidem.

Jiří Koželouh je vedoucí energetického programu Hnutí DUHA.